Nylagte æg vs. butiksæg

En af de store glæder ved at holde æglæggende høns er den daglige indsamling af æg. Vores egne høns får ikke kunstigt lys i vinterhalvåret, og holder derfor den naturlige æglægningspause på nogle få måneder. Men allerede midt i februar begynder de igen at producere æg.

En blandingsrace som vores, der både giver nogle kødfylde slagtekyllinger og en del æg, lægger en 4-6 æg om ugen. Altså knap et æg om dagen per høne. Flest æg lægger de yngste høns, mens de lidt ældre gradvist holder op med at producere æg. (Gamle høns bør derfor ud fra en rent økonomisk betragtning slagtes og ende som suppekyllinger, men i en hønseflok kan et par ældre høns være med til at opretholde ro og (rang)orden, og hvis en ældre høne tilmed er god som skrukhøne eler kyllingefører, er den bestemt værd at  beholde.)
Vælger man at holde høns for æggenes skyld alene, kan burhønseracerne (røde amerikanere og lignende) vælges, idet disse lægger rigtig mange æg. Omvendt er de hurtigere udtjente og måske alt i alt knap så interessante som nogle lidt mindre ekstreme racer. Pas på med at købe udtjente burh’ns – de er som regel ‘livstrætte’ og et dårligt køb.

Om anvendelse af friske æg

Nylagte, friske æg er meget anderledes end de æg, der kan købes i supermarkedet! Æg, der er mindre end 4-5 dage gamle har en helt frisk hinde, der klæber til skallen, og derfor gør dem svære at pille uanset om det er blødkogte eller hårdkogte æg. Et trick, vi bruger, er at afkøle de kogte æg i koldt vand. Når man derefter banker dem ned i bordet for at knække skallen, så følg op med at rulle ægget rundt på bordet, så skallen krakelerer yderligere. Når man går i gang med at pille ægget, så begynd i den buttede ende, hvor der sidder en lille lufttboble under skallen. her er det let at pille det første stykke skal af uden at hinden og æggehviden hænger ved. Fortsæt herefter rundt om ægget akse og arbejd langsomt ned mod ægget spidse ende. Hvis hviden klæber til skallen, kan det være en fordel at pille ægget færdigt under rindende, koldt vand. Så lykkes det næsten altid for os at få flotte, friske kogte æg! Men vil man være helt sikker, så vent med at koge de friske æg til de har ligget og ‘tørret’ i køleskabet en 5-6 dage.. Det giver også et fingerpeg om supermarkedernes friske ægs friskhed, at de er så lette at pille..

Brug de helt friske æg til spejlæg, omelet, kager og bagværk, i tærter og lignende, hvor æggets egenskaber virkelig kommer til sin ret. Piskede hvider bliver ufatteligt luftige, spejlæg flyder slet ikke ud, kagerne bliver safrangule (hvis hønsene har adgang til græs, planter og insekter og orme) og omelet luftig og velsmagende. Uden at kende den præcise forklaring vil jeg tro det skyldes, at proteinerne ikke er nedbrudte og derfor holder sammen på æggesubstansen.

God appetit!