Brahma

Brahma, brahma høns på https://hønsehus.dk

Brahma er en stor race, som har sin oprindelse i Asien, hvorefter der er blevet avlet videre på den i USA. Her var dens primære formål kødproduktion. Foretrækker du i stedet at holde denne race med henblik på æg, er de også gode æglæggere. De producerer store flotte og gulbrune eller lysebrune æg.

Andre navne: Burnham, Brahma Pootra, Shanghai, Grå Chittagong.

Udseende

Racen er kendt for sin store størrelse (hane: op til 5,5 kg, høne: op til 4,5 kg), sit elegante udseende og skønne temperament. Findes også som dværg brahma.

Den er blid og rolig af natur samt nem at gøre tam. Brahma findes i mange farver: hvid, blå, sort, hvid blå/columbia, gul sort/columbia, guld sort/båndet mm.

Hønsene elsker at solbade og skrabe, hvorfor det er godt at sikre, at de har en del plads i hønsegården. Det er en omgængelig race, der sagtens kan gå sammen med andre racer, da de er gode til at holde ro og orden i hønsegården.

Denne video gik for nogle år siden viralt og viser at de ikke bare kan blive store, men også gigantiske.

Brahma har en tendens til at skrukke, men er ikke særlig gode til at ruge, da de er lettere klodsede. De kommer ofte ved en fejltagelse til at ødelægge deres egne æg på grund af deres høje vægt. Den høje vægt betyder ligeledes, at de ikke kan flyve. Derfor er der ikke de store krav til indhegningen, når det kommer til denne race.

Det er desuden en hårdfør race, der nemt klarer den danske vinter. De skal dog helst holdes på græs, da disse høns ikke er glade for mudder. Dette er især på grund af, at deres fodfjer klistrer sammen, hvilket kan være årsagen til forfrysninger.

Grundet disse høns store størrelse vil de bedst egne sig til et stort hønsehus med større hønsegård som fx et hønsehus xxl.

Æg

Du kan forvente at en Brahma høne lægger omkring 140-160 æg pr. år. Farven er af brunlig karakter. Æg vejer: 53-58 gram.

Hvornår starter en Brahma høne med at lægge æg?

Dette er individuelt fra race til race, men en brahma høne starter omkring 6-7 måneders alderen med at lægge æg. Den ruger på ægget i 21 dage før ægget klækkes.

Er racen familievenlig?

Ja Brahma racen er kendt for at være rolige og meget tolerante fugle, der tilmed er nemme at få tamme. De er ikke aggressive til trods for deres store størrelse.  Flere ejere fortæller, at deres Brahma høns ynder at sidde på deres skulder, mens de går rundt i haven. Den er god til børn.

Kan de flyve?

Nej Brahma høns flyver ikke særlig godt. De er altså ikke de store Udbryderkonger.

Andre hønseracer der ikke flyver: Wyandotter, Orpington, Silkehøns, Brahma (sølv sortbåndet) og Plymouth Rock.

Kilder:

http://afs.okstate.edu/breeds/poultry/chickens/brahma/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brahma_chicken

3 tanker om “Brahma

  1. […] rolige og familievenlige hønseracer er: Brahma, Orpington, Wyandotter, Faverolle, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

  2. […] børnevenlige hønseracer er: Brahma, Faverolles, Orpington, Wyandotter, Leghorn (white leghorn), Polish og […]

  3. […] børnevenlige racer: Silkehøns, Kochin, Orpington, Wyandotter, dværg Wyandotter, Faverolles, Brahma, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

Der er lukket for kommentarer.