Engelsk araucana

Fakta om Engelsk araucana

Engelsk araucana er en unik hønserace med en interessant historie bag sig. De kom oprindeligt til Storbritannien via skib fra Sydamerika. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår det skete, men i 1930’erne fik Engelsk araucana officiel status som race. Forskellen mellem Engelsk araucana og den almindelige Araucana er, at sidstnævnte er haleløs.

Den Engelske araucana er en ret flittig høne, som er veldækket med fjer, og som godt kan tåle et koldt klima. Den er populær i Danmark, da der er stor efterspørgsel efter både æggene og kødet.

Hvis du ønsker høns, som er nemme at opdrætte, kan Engelsk araucana være værd at overveje. De er normalt venlige og har minimale aggressioner. Over de seneste år er de blevet utroligt populære, og der er mange klubber, som er dedikerede til racen.

Udseende

I Danmark har man andre racebestemmelser for Engelsk araucana end i andre lande. Kun de sorte og perlegrå høns er godkendte for at leve op til racens krav. De perlegrå høns er særligt udbredte. Der findes dog også blå, hvide og vildtfarvede Araucana høns, som er godkendte i udlandet, og mange entusiaster forsøger at få samme standard godkendt i Danmark.

Vægtmæssigt er det hverken nogle helt store eller helt små høns. En almindelig høne vejer normalt i omegnen af 2,5 kg, mens hanen gennemsnitligt ligger i underkanten af 3 kg.

Araucana, høns af racen araucana
Foto: Araucana høne

Æg

Du kan forvente omtrent 180 æg om året fra en Engelsk araucana høne. De begynder at lægge æg, når de er over 20 uger gamle. Hvert æg har en gennemsnitsvægt på cirka 55 gram. Æggene er efterspurgte på grund af deres unikke turkisblå farve. Alle andre høns, som også lægger blå æg, er avlede af Araucana høns.

Araucana æg, blå araucana æg
Foto: blåt æg lagt af Araucana høne