Faverolles

Fakta om Faverolles

Faverolles er en hønserace, der blev fremavlet i det nordlige Frankrig for omtrent 150 år siden. Her krydsede man flere andre racer med hinanden, heriblandt lokale franske landracer, Kochin, Dorking, Houdan m.fl.

Formålet var at avle en høne, der ville være velegnet til æglægning. Det var Faverolles også i begyndelsen, men siden er racen blevet udkonkurreret af andre racer til industrielt brug.

I stedet er Faverolles blevet en populær havehøne, da den anses som familievenlig og nem at holde styr på. Du behøver kun et lavt hegn for at holde den. Det er også en forholdsvis stille hønserace, da hannerne galer mindre end andre hønseracer.

Franskmændene bruger Faverolles som spisehøns, og det ses også andre steder i verden. Generelt fungerer Faverolles udmærket til formålet, da de har en god vægt, og da kødet er ret delikat. Faverolles høns bruges fx til madretten petit poussin.

Udseende

Faverolles høns er normalt laksefarvede og har nogle helt specielle kendetegn. De har et tydeligt skæg, som kommer fra Houdan-racen igennem avling, og de har fem tæer. Der findes ikke ret mange hønseracer med 5 tæer. På grund af det interessante udseende benyttes Faverolles også som udstillingshøns.

Samtidig er det en tung hønserace, da hønen typisk vejer mellem 3 og 3,5 kg. Hanen vejer endnu mere og kan ofte nå op på 4 kg.

Der findes dog også en dværgrace, som kun vejer mellem 1,1 og 1,3 kg.

Farverolles høns findes i flere farver og nuancer: Sort, blå, hvid og laksefarvet.

Faverolles, faverolles høns, faverolles laksefarvet
Foto: Faverolles hane og høne – laksefarvet Farverolles høns

Æg

En Faverolles høne lægger normalt omkring 170-180 æg om året.

Gennemsnitsvægten på æggene er 57 gram for de store Faverolles, mens dværgracen lægger æg med en gennemsnitsvægt på 44 gram. Æggeskallen har typisk en farve, der varierer fra cremefarve til lysebrun.