Isa Brown

Isa brown høns, isa warren
Isa Brown høns

Isa Brown, Isa Warren eller Den Røde Amerikaner er en mellemstor race. Uanset hvad du kalder denne race, er det en krydsningshøne, der er blevet fremavlet på Institute de Sélection Animale (ISA) i 1978 med henblik på en optimal ægproduktion. Det er derfor ikke en race, der er velegnet til slagtning.

Racen er en af de populæreste havehøns i Danmark, fordi de er nemme at holde samt fremragende til at lægge æg. Det er også klart en af de mest stabile æglæggere, hvorfra du får lækre brune eller lysebrune æg. Isa Brown skrukker dog ikke, hvorfor denne race ikke er en god rugehøne.

Det er en rigtig god race, hvis du skal holde høns for første gang i dit liv. Du får nemlig en rigtig familiehøne, der har et roligt temperament. Isa Brown er ydermere en meget tillidsfuld og social høne. Den er svær at stresse, hvorfor den er et godt valg til børnefamilien, der ønsker høns i haven.

Når du vælger Isa Brown, skal du være opmærksom på, at de er ikke særlige venlige overfor nye høns i flokken. De skal derfor introduceres stille og roligt til nye høns.

Udseende

En Isa Brown er en medium størrelse fugl med en rektangulær krop. Halen er ofte med hvide fjer, der står oprejst lodret. Hønens kam og hageflapper er røde. Dens ene kam står lodret oprejst. ISA brown har en øjenfarve der varierer fra rød til gul.

Vægten af en voksen Isa Brown høne ligger på omkring 1,5 til 2 kg. En Isa Brown hane kan veje 2 til 2,5 kg.

Æg

Isa Brown er en hyperaktiv æglægger, og de lægger omkring 300 æg om året. Ligger også æg i vintermånederne. De starter også tidligere med at lægge æg end mange andre racer – når de er omkring 20-22 uger.

Vægten af deres æg er på cirka 60 gram.

Er racen familievenlig?

Ja Isa Brown er en familie- og børnevenlig race. De er rolige af natur og er generelt nemme at gøre tamme. Isa Brown kan godt lidt at blive holdt og nyder at blive kælet for.

Det er dog ikke altid, at de kommer så godt overens med andre hønseracer, men oftest er det ikke et problem. Nogle individer kan have behov for en tilvænning. Alt for store flokke (over 10) kan have tendens til fjerpilning og kannibalisme.

Andre rolige og familievenlige hønseracer er: BrahmaOrpingtonWyandotter, Faverolles, Leghorn (white leghorn), Maran og Polish.

Kan de flyve?

Ja Isa Brown er fra naturens side gode til at undslippe rovdyr, hvilket betyder at de har nemt ved at flyve og komme hurtigt op i luften.

 

Kilder:

https://okologi.dk/forbruger/oekologisk-produktion/aeg

https://da.m.wikipedia.org/wiki/ISA_Brown