Kaninbur og løbegård

Vil du sikre at din kanin får et godt hjem, ikke bliver syg og spare penge på dyrlægeregninger?

Et kaninbur er kaninens hjem. Det er derfor vigtigt at kaninen føler sig godt tilpas, sikres mod vind og vejr samt har god plads til bevægelse.

Læs mere om kaninens hjem, indretning og vigtige tips i forbindelse med etablering af kaninbur og løbegård.

 

 

Udendørs kaninbur

Der kan være flere årsager til at holde sine kaniner udenfor i et udendørs kaninbur. Nogle vælger endda at have sine kaniner udenfor året rundt fx pga allergi. Man bør dog være opmærksom på at kaniner ikke har godt af store temperaturskift, hvorfor det kan være en dårlig idé  at tage dem ind et par timer under en kold vinter.

Vigtige punkter at overveje med kaniner i udendørs kaninbure:
– Der bør være minimum 2 kaniner, så de kan holde hinanden varme og med selskab.
– Kaniner har ikke godt af for meget træk, så dit kaninbur bør have mulighed for at kunne lukkes af.
– I naturen kan kaninerne grave sig ned under jorden i sikkerhed for regn, blæst, sne og kulde, så sørg for at kaninerne har halm at pakke sig ind i.

Kaninbur, kaninbur med løbegård, stort kaninbur

 

Isoleret kaninbur

Kaniner graver sig ned under jorden i naturen. Her vil der aldrig blive temperatur under 0 grader celcius, selv når kulden raser over jorden. Under jorden ligger kaniner tæt i klynger og holder hinanden varme.

Kaninburet bør kun have én adgang for at undgå træk, og skal have en lem eller dør for at holde blæsten ude. For at undgå fugt og kulde skal huset stå minimum 15 cm forhøjet over jorden. Det kan gøres med en palle, ben eller bygge en sokkel.

Huset kan isoleres med:
– Rockwool
– Vintermåtte
– Flamingo
– Termoplade

For at undgå at kaninerne bider i isoleringen skal det skærmes af.

Inde i kaninhuset skal der være rigeligt med halm, som kaninerne kan pakke sig ind i. Da kaninerne ynder at grave sig ned er det en god ide, at ligge et tæppe i bunden af huset.

Indretning af kaninbur

Det er vigtigt at kaninburet er rigeligt stort. Der skal være plads til madskål, vandtrug, toilet og soveplads. Man kan med fordel indrette kaninburet, således at der laves et separat rum, hvor kaninerne kan sove. Små rum er nemmere at varme op og det er nemmere at holde temperaturen konstant i kolde vintermåneder.

Kaninbur med løbegård

I naturen har kaniner store arealer at bevæge sig rund på, jord at grave i og mulighed for at søge tilflugt i huller under jorden fra rovdyr og naturens elementer. Dit kaninbur og din løbegård bør derfor tage hensyn til:

  • Rovdyr med galvaniseret kyllingenet på sider, tag samt bund af nedgravede fliser og/eller net. Både rovfugle, mår, ræve og rotter kan være til fare for dine kaniner. Netmasker bør ikke være større end 1,5 x 1,5 cm.
Kaninbur, kaninhus på hønsehus.dk, kaninhus med løbegård
Klik på billedet for at se udvalg af kaninbure

Løbegård med tag og læ

Det anbefales at dele af løbegården er overdækket af et tag, evt 50 procent. Kaninernes pels er kun vandafvisende til en vis grad, og kaniner har ikke godt af kulde og vand.

Af denne årsag kan en delvis overdækket løbegård være en god ide. Som tag kan anvendes presenning, tagpap, trapezplade eller noget tilsvarende.

Da vinteren kan være våd og kold og kraftig vind kan give en lav chill faktor, er det vigtigt at kaninerne har mulighed for at søge læ fra vind og regn. Siderne på løbegården kan fx bestå af læhegn, plexiglas eller træplade, men husk at sikre et solidt byggeri mod storme.

Nogle kaninracer holder bedre på varmen end andre kaninracer. Det er typisk de racer, der har mest pels. Læs mere omkring kaninracer.

Underlag i løbegård

Vælg gerne et godt underlag i din løbegård, der sikrer mod meget fugt og hårde underlag til kaninens bløde poter. Et godt valg er barkflis. Vi anbefaler ikke grus, da det er for hårdt for kaninens fødder.

Kaninbur og løbegårdens placering

Det kan være en fordel at placere løbegården, så kaninerne kan iagttages fra et køkken eller stuevindue. Den kolde vintervind kommer oftest fra vest og nord, så tænk på det, når du placerer huset.

Selvom det kan synes smart i forhold til ly af vinden, at placere bur og gård i en fordybning, så vil det ikke være praktisk i forhold til regnvand.

Se vores udvalg af kaninbure.

Eller læs ebogen byg selv kaninbur.