Lys sussex

Fakta om Lys Sussex

Lys Sussex er en meget traditionel hønserace, som er en rigtig god æglægger og rugehøne. Racen kommer fra England, hvor den blev utroligt populær på grund af det velsmagende kød. Derfor blev den længe brugt som slagtehøne. Man fandt senere ud af, at den ligger rigtigt mange æg, og at den er aktiv langt det meste af året.

Hvis du mangler fine havehøns, så er Lys Sussex umiddelbart et af de bedste valg. Nogle af dem vil gerne ud at flyve, men hvis du har et havehegn på omkring halvanden meter, er de nemme at holde i haven. Lys Sussex høns er kendte for at have et meget roligt temperament, hvilket er en fordel, hvis du ikke har erfaring med høns, eller hvis du har børn. En anden positiv ting ved Lys sussex er, at de trives godt med andre høns.

Udseende

En Lys sussex høne har lyse fjer. Den har et meget klassisk høneudseende, med mørke aftegninger langs hals og vinger, mens den er rød i ansigtet. Den er mere aktiv med vingerne end andre hønseracer.

Vægten på en Sussex høne ligger mellem 2,5 og 3 kg, mens vægten på en hane ligger mellem 3 og 3,5 kg. Dværgracen til Lys sussex ligger som regel på et kilo eller lige under.

Lys sussex, høne af racen lys sussex
Foto: Lys Sussex høne

Æg

Lys sussex høns har en rigtig god ægproduktion det meste af året. De er aktive om vinteren og lægger gerne mellem 220 og 260 æg årligt. Æggene er medium/large, da de typisk vejer mellem 55 og 60 gram. Farven på æggene kan være gullig til brun, og du kan begynde at forvente æg fra en Lys sussex høne, når den har rundet en alder på godt 22 uger.

Er de børnevenlige?

Ja Lys Sussex er en børnevenlig hønserace, der er kendt for at have sjove personligheder, være rolige og nemme at gøre tamme. Ønsker du en familievenlig race, der samtidig giver godt med æg og er gode spisehøns er et oplagt valg Lys Sussex.

Andre børnevenlige racer: Silkehøns, Kochin, OrpingtonWyandotter, dværg Wyandotter, Faverolles, Brahma, Leghorn (white leghorn), Maran og Polish.

Flyver de?

Ja Sussex racen kan godt finde på at flyve. Et hegn på 2 meter bør dog være højt nok til at holde dem inde, men en hønsegård med tag er det sikreste valg til denne race. Især Dværg Sussex er gode til at flyve.