Orpington

Orpington
Foto: Orpington

Orpington er en stor og tung hønserace af engelsk oprindelse. Den har fået sit navn efter den engelske by Orpington, hvor den blev fremavlet i 1886. Det er en mand ved navn William Cook, der skabte racen ved at krydse de tre racer Minorka, Langshan og Plymouth Rock med hinanden. Racens formål var, at den både skulle være en æg- og kødleverandør. Den har haft sin tilstedeværelse i Danmark siden 1894.

Racen er meget populær og befinder sig godt i en hønsegård. Men at strejfe rundt i haven har de bestemt heller ikke noget imod. Det er en godmodig og børnevenlig race, der tolererer mange af de ting, som børn nu gør. Samtidigt kan disse høns blive tamme, hvis man arbejder for sagen.

Det er høns, der er ekstraordinært glade for mad, hvorfor de let kan tage så meget på i vægt, at de stopper med at lægge de gulbrune æg. Vær derfor opmærksom på din fodring, hvis du ikke holder dem som slagtehøns på grund af deres fyldige kød. 

Deres størrelse gør dem fint egnet til de fleste både store og lille hønsehuse.

Udseende

Findes bl.a. i farvevarianterne sort, blå, gullig, rød, sølv/sortsømmet, gul/sortsømmet og hvid. Den blev introduceret i 1886 i England, hvor den er skabt ved krydsning mellem hønseracerne Minorka, Langshan og Plymouth Rock. Oprindelig var den sort, men der er kommet flere farver til. Den er mere kendt som en hobby-, fritids- og udstillingshøne end som kød- og ægleverandør.

Vægt høne = 3 – 3,5 kg

Vægt hane= 3,5 – 4,5 kg

Æg

Orpington lægger fint med æg om sommeren, men lægger ofte ikke æg om vinteren. Om året ligger de mellem 175 og 200 æg. Størrelsen er medium til store og farven på æggene lysebrune. Vægten er cirka 58 gram

Hønen får let trang til at udruge æg og er typisk en rigtig god hønemor. Giv dog ikke hønen for mange æg at ruge på, da racen har en tendens til at trampe deres æg i stykker på grund af deres store størrelse.

Er racen familievenlig?

Ja Orpington er en rolig og tillidsfuld race. Den er god til børn og bliver relativ nemt tamme. Andre familievenlige racer: Sussex, Isa Brown, BrahmaOrpingtonWyandotter, Faverolle, Leghorn (white leghorn), Maran og Polish.

Kan de flyve?

Orpington er en tung race kan maksimalt komme 0,5 meter over jorden, men er for tung til at blive i luften. Den kræver derfor ikke en løbegård eller hønsegård højere end 1 meter.

Andre hønseracer der ikke flyver: Wyandotter, Silkehøns, Brahma (sølv sortbåndet) og Plymouth Rock.

Kilder:

http://afs.okstate.edu/breeds/poultry/chickens/orpington/index.html/

https://www.nal.usda.gov/exhibits/ipd/frostonchickens/items/show/92

3 tanker om “Orpington

  1. […] hønseracer der ikke flyver: Wyandotter, Orpington, Silkehøns, Brahma (sølv sortbåndet) og Plymouth […]

  2. […] rolige og familievenlige hønseracer er: Brahma, Orpington, Wyandotter, Faverolles, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

  3. […] børnevenlige racer: Silkehøns, Kochin, Orpington, Wyandotter, dværg Wyandotter, Faverolles, Brahma, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

Der er lukket for kommentarer.