Wyandotter

Fakta om Wyandotter

Wyandotter høns er kendte for at være stabile æglæggere. Racen kommer fra USA: I nordlige stater som New York og Michigan ønskede man at avle en hårdfør høne, der ville være i stand til at lægge æg om vinteren. Man blandede racerne Sebright, Kochin, Chittagong, Brahma og Hamborger med hinanden, og det skete omtrent i 1870’erne.

I dag anses Wyandotten som en glimrende begynderhøne til folk, der selv ønsker at holde høns i haven. Den er god i Danmark, da den ikke får frostskader lige så let som andre høns, og da den lægger æg nogenlunde stabilt over hele året. Den er for tung til at flyve, så du kan have den bag et almindeligt havehegn. Wyandotter er nemme at have med at gøre og viser gerne tillid til ejeren. Derfor er en Wyandot ofte et foretrukket valg blandt opdrættere, og det prægtige udseende skader bestemt heller ikke. Levealder: 6-12 år.

Er racen familievenlig?

Wyandotter racen kan have stærke personligheder, men er generelt en føjelig og let omgængelig race, som man sagtens kan holdes i en baghave. De er ikke alle gode til at tilpasse sig sammen med andre hønseracer. Trods deres stærke personlighed er racen kendt for at være børnevenlig. 

Andre familievenlige racer: Silkehøns (Silkie), Orpington, Plymouth Rock, Faverolles og Brahma.

Kan de flyve?

De er normalt ikke særlig flyve-lystne, men de kan godt komme over et hegn på 1,5 meter. Har du dem gående i en hønsegård er en hønsegård med tag bedst.

Udseende

Wyandotter ses i flere forskellige farver og kombinationer. Det mest almindelige er sort/hvid – men gul, blå, sølv/sort og guld/hvid randet er også forholdsvis udbredte.

Det er nogle tunge høns, da den enkelte høne har en vægt, der normalt ligger lige i underkanten af 3 kg. En Wyandot hane vejer typisk omkring 3,5 kg, men kan også være lidt tungere. Wyandotter anses for at være blandt de flotteste høns og bruges desuden til udstillinger. Der er også en dværgrace, som normalt vejer omkring et kilo.

Wyandotter, guldrandet wyandot
Foto: Wyandotte guldrandet
Wyandotter, wyandotter sølvrandet høns
Foto: Wyandotter sølvrandet

Æg

En Wyandot er en produktiv høne, da den gennemsnitligt lægger 220 æg om året – også om vinteren. Vægten ligger normalt omkring 55 gram, mens dværgracens æg vejer omkring 40 gram. I perioder hvor Wyandotten fælder, lægger den ingen æg. Æggene er lysebrune, og de er ideelle, hvis du ønsker æg med en stor blomme. Typisk starter en med denne race med at lægge æg mellem de er 24-28 uger gamle.

Kilde:

Pethelpful

2 tanker om “Wyandotter

  1. […] og bliver relativ nemt tamme. Andre familievenlige racer: Sussex, Isa Brown, Brahma, Orpington, Wyandotter, Faverolle, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

  2. […] børnevenlige racer: Silkehøns, Kochin, Orpington, Wyandotter, dværg Wyandotter, Faverolles, Brahma, Leghorn (white leghorn), Maran og […]

Der er lukket for kommentarer.