Hønsegård og økologisk hønsehold

Uanset om man ønsker økologisk hønsehold eller ej, så trives hønsene kun, hvis de har mulighed for at komme ud i en hønsegård eller på friland. Og jo større hønsegård jo bedre!

Krav til økologiske hønsehold

Ved økologisk hønsehold skal der være minimum 4 m2 per høne, og der skal være adgang til hønsegården året rundt. Hønsegården skal være med græs eller buske/træer. (I hønsehuset må der i øvrigt højst være 6 høns pr. m2). Dette er faktisk et temmelig skrapt krav i forhold til de fleste ‘klassiske’ hønsegårde!

Ukrudt i hønsegården

Hønsene skal nok få skrabet ethvert tilløb til grønne spirer af ukrudt op. Har du et stykke med senegræs, skvalderkål eller brændenælder, og vil du gerne have det ryddet – så er et godt tip at anlægge en hønsegård der.

Dine høns kan sagtens holde brændenælder og andet nede, men de kan dog ikke vælte et stykke med mandshøje brændenælder. Her må du i første omgang hjælpe dine høns ved at slå planterne ned.

Hønsegården

Det er en god ide at et område af hønsegården indrettes, så hønsene kan støvbade. Hvis man kan overdække et stykke af den bare jord, skal hønsene hurtigt få møvet sig ned i et godt støvbad der. Man kan også hjælpe dem lidt på vej med noget sand eller grus man blander i jorden.

Se udvalg af hønsegård

Bærbuske og frugttræer i hønsegården

Frugtbuske, frugttræer og bærbuske er rigtig gode at have i hønsegården. Hvis man vil plante nye buske skal de selvfølgelig hegnes ind i begyndelsen, for ellers spiser hønsene alle de spæde, grønne blade. Når busken fx ribs eller solbær-busken er blevet stor så skal den nok klare sig. Og hønsene elsker at nippe ribs fra de nederste grene.

Sørg også for, at hønsene har mulighed for et kalktilskud i form af strandskaller. De kan ligge i en gryde eller anden beholder, så sørger hønsene selv for at spise af dem efter behov. Læs om foder til høns.

hønsegård

 

Rævesikker hønsegård

For at sikre hønsene mod rovdyr, og for at undgå, at de raserer køkkenhaven eller forvilder sig ind til naboen eller ud på vejen, skal hønsegården indhegnes. Vælger man en af de tunge hønseracer, vil et hegn på 1 m være nok til at forhindre 99% af alle hønsene i at flyve ud. De lettere racer skal have et hegn på 1,80 eller 2 meter for at holdes inde. Læs mere omkring hønsenet.

Maskestørrelse i hønsegården

Maskestørrelsen kan fint være 10×10 cm havehegn – undtagen hvis man har kyllinger! Ønsker du en rottesikret hønsegård bør maskestørrelsen maksimalt være omkring 1,5 x 1,5 cm.

Man kan også vælge at indhegne et mindre stykke af gården med et mere fintmasket net – og/eller trække et net under hønsegården.

For at holde rovdyr ude bør hegnet være min 1,80 m, men selvfølgelig bedst at gården er lukket af med et net eller anden form for tag. Måren er en dygtig klatre!

Det er vigtigt at sikre, at ræven ikke kan komme under hegnet. Så enten skal hegnet føres et godt stykke under jorden og bøjes udaf. Ellers skal man sikre jorden under hegnet med fliser eller lignende, så gravende rovdyr formenes adgang.

Risikoen for fugleinfluenza betyder, at der kan være skrappere krav til hønsenes indhegning. I skrivende stund skal al fodring ske under fast tag dog undtaget grøntfoder. Det er dog ikke et krav, som det var i højrisiko-perioden, at hønsegården er helt overdækket.

Se udvalg og læs mere om Hønsenet.

Hønsegård uden tag

I meget uheldige tilfælde kan man miste en kylling eller høne til en duehøg, hvis hønsegården er uden tag. Du kan betragte dette som en naturoplevelse eller få et tag! Det er ikke et absolut nødvendigt, at overdække hønsegården, hvis dine høns har adgang til aflukket hønsehus om natten. Måren og ilder kan godt klatre op af et hønsehegn på din hønsegård, hvorfor en aflukket hønsegård med tag eller net anbefales.

Find hønsehus med hønsegård.

Skriv et svar