Høns i haven – 12 gode grunde til at holde høns i haven

høns i haven som kæledyr

1. Høns i haven giver friske æg hver dag

Høne og ægHvem elsker ikke et dejligt nylagt blødkogt æg om morgenen? Du behøver kun 3 – 4 høns for at du kan få friske æg hver morgen. Er friske æg din primære årsag til at vælge høns i haven, så vælg én af de meget produktive racer, f.eks. Isa Brown (læs mere om hønseracer her). En Isa Brown høne lægger i gennemsnit 320 æg om året – så der skal ikke mange til at sikre en frisk forsyning af æg.

Husk at høns er mest produktive, når de er mellem 6 og 18 måneder gamle, herefter falder antallet gradvist, men de kan snilt blive ved at lægge æg i flere år.

2. Hønsemøg er fantastisk gødning til haven

Hønsemøg er fantastisk god gødning til haven. Hønsemøg indeholder store mængder kvælstof, fosfor og kalium – lige det din have har brug for. Hønsemøget er dog stærkt, brug det ikke direkte på planterne, da de ellers kan svies. Det nemmeste er at blande hønsemøg med komposten, der tillige sørger for at udrydde eventuelle bakterier. Andre blander hønsemøget op i vand og vander med det.

3. Høns i haven er perfekte til kompostering

Høns er bestemt ikke kræsne og de spiser stort set alt. Du kan sagtens give dem både dit køkkenaffald, som fx kogte og rå grøntsager, skræller og brødrester, samt nedfaldsfrugt, ukrudt og afklip fra både græsplæne og hækken –og på den måde omsætter hønsene faktisk dit affald til æg, kød og gødning. Husk dog, at hønsene også have tilskud af hønsefoder hver dag.

4. Høns i haven er dræbersneglens fjende!

Dræbersnegle – og specielt deres æg og larver, er lækkerbiskner for dine havehøns – og det er tydeligt at hønsene hygger sig med jagten. Og hvis dine naboer rynker lidt pandebryn ved tanken om dine høns, så nævn hønsenes forkærlighed for dræbersnegle – du kan måske endda leje hønsene ud til naboen…

5. Spis hønsekød med god samvittighed

Når hønsenes æglægning aftager, er det oplagt at slagte dem. Høns, der har gået og klukket i haven, spist en sund og varieret kost, og i det hele taget levet et dejligt hønseliv, kan spises med god samvittighed. Og så smager de fortræffeligt! Ældre høns, dvs. over to år egner sig fint til suppe.

høns i haven som kæledyr6. Havehøns er hyggelige kæledyr for både børn og voksne

Høns kan faktisk blive helt tamme og er både sjove og søde kæledyr for børn og andre dyrevenner. Hønsene lærer hurtigt hvornår der falder en ekstra godbid af og med tålmodighed kan man sagtens få lov til at nusse dem.

7. Høns giver beroligende stemning til haven

Er der noget mere beroligende en hønsenes sagte klukken, mens de vimser omring under buskene i haven? Det er tydeligt, at hønsene nyder at gå frit omkring om dagen – men husk at høns ikke er super kloge dyr, og skal hjælpes ind i sikkerhed for natten. Husk at hegne haven ind, så du undgår at miste for mange høns, for nogen stor stedsans har høns ikke. Har du en hane, er det også meget stemningsfyldt at lade ham gale solen op –  gør dit hønsehus lystæt, så han først begynder når du lukker lyset ind.

8. Høns i haven er en billig hobby

Hvor ville du ellers tilbringe din søndag eftermiddag hvis ikke sammen med dine høns? Jovist, det kan da virke som en mærkelig hobby for nogen, men det er da mere interessant end at samle på frimærker?

Som hobby betragtet er det relativt enkelt at have høns, og det er væsentligt mere givende end at lægge puslespil.

9. Høns i haven er bæredygtigt

Ud over de friske æg, det velsmagende kød og den gode samvittighed, så sparer hønsehold i haven også på transportudgifterne. Ikke bare dine egne, men også de utallige fragtmænd, der fylder butikkerne op med varer.

10. Et skridt mod selvforsyning

Hvis du allerede dyrker dine egne grøntsager (eller i hvert fald nogle af dem) og du er godt i gang med kompostering af have- og køkkenaffald, er høns i haven det næste naturlige skridt. Og sammenlignet med en køkkenhave, er høns langt mere stabile når det kommer til udbytte.

11. Ukrudtsbekæmpelse

Høns er den perfekte makker til enhver gartner. Skadedyrsbekæmper og gødning i ét, og de bekæmper effektivt de invaderende ukrudtsplanter – høns elsker skvalderkål.

12. Børnene lærer om madens vej til middagsbordet

Høns i haven er den perfekte læremester, når det kommer til at forklare børn om hvor maden kommer fra – og når de bliver større, hvor kyllingerne kommer fra 🙂