Industrielle kyllinger fodres med forbudte medikamenter

På toppen af New York Times’ liste over mest delte artikler ligger netop nu en artikel, der problematiserer et nyligt studie af medicinindholdet i et biprodukt fra fjerkræproduktionen i USA.

“Vi tabte underkæben” sagde Keeve E. Nachman, en co-forfatter af både studier og en forsker ved Johns Hopkins University Center. “Det er utroligt, hvad vi fandt.”

Han sagde, at forskerne havde til hensigt at teste kun for antibiotika. Men analyser for andre kemikalier og farmaceutiske produkter koster ikke ekstra, så forskerne bad også om disse resultater.

Forskerne bag undersøgelsen analyserede ‘feather meal’ (uddybende på wikipedia)fra slagtehøns og fandt en hel stribe af forlængst forbudte medikamenter i doser, der var i stand til at skabe multiresistente bakterier. ‘Feather meal’ laves af resterne af slagtekyllingerne dvs. fortrinsvist fjer, der trykkoges og presses til piller, der finder anvendelse i animalsk dyrefoder (hønse, grise) eller som gødning pga. et relativt højt nitrogenindhold. Ligesom menneskelige fingernegle og hår kan anvendes kriminalteknisk til påvisning af forgiftninger (forensic science) kan også fuglefjer anvendes til at påvise medicinrester, fordi sådanne bindes i fjerene.

En Abstract af den originale artikel kan læses her:

CLF Researchers Find Evidence of Banned Antibiotics in Poultry Products

– og her er et uddrag maskinoversat til dansk:

“Ved gennemførelse af undersøgelsen, analyserede forskerne kommercielt tilgængelige Fjermel prøver, der er erhvervet fra seks amerikanske stater og Kina, for en suite af 59 lægemidler og produkter til personlig pleje. Alle 12 testede prøver var mellem 2 og 10 antibiotikarester. Ud over antimikrobielle, 7 andre personlige plejeprodukter, herunder smertestillende acetaminophen (den aktive bestanddel i tylenol), antihistaminer diphenhydramin (den aktive bestanddel i Benadryl) og antidepressive fluoxetin (den aktive bestanddel i Prozac), blev påvist.

Forskerne fandt også koffein i 10 af 12 Fjermel prøver. “Denne undersøgelse afslører endnu en anden vej for uønsket eksponering af mennesker til et overraskende bredt spektrum af receptpligtige og over-the-counter narkotika,” bemærkede undersøgelse medforfatter Rolf Halden, ph.d., PE, Co-direktør for Center for Health Information & Research , og Associate Director af Swette center for Environmental Bioteknologi ved Arizona State University.

Når forskere udsættes flere stammer af E. coli-bakterier til koncentrationer af antibiotika fundet i fjermel prøverne også opdaget stoffet rester kan vælge for resistente bakterier. “En tilstrækkelig høj koncentration blev fundet i en af prøverne for at selektere for bakterier, der er resistente over for lægemidler vigtigt at behandle infektioner i mennesker,” bemærkede Nachman.

Vi er overbeviste om, at FDA bør overvåge, hvad medicin går til foder,” opfordrede Nachman. “Baseret på hvad vi har lært, er jeg bekymret for, at de nye FDA vejledninger, som kræver en frivillig indsats fra industrien, vil være virkningsløs. Ved at kigge ind fjermel, og afdække et lægemiddel forbudt næsten 6 år siden, har vi meget lidt tillid til, at husdyrproduktionen industri kan overlades til at regulere sig selv.

“Vi har ikke fundet noget, der er en umiddelbar sundhedsmæssig bekymring,” tilføjer Nachman. “Men det rejser endnu engang spørgsmålet om, hvor trygge vi kan være ved at fodre og behandle dyr, vi selv spiser med sådant

Og baggrunden for at anvende disse medikamenter er næsten lige så skræmmende: Fjerkrælitteraturen anbefaler ‘Benadryl’ til at reducere angst blandt kyllinger, fordi stressede kyllinger har dårligere kød og vokser langsommere. Hvorfor er industrielle kyllinger angste? Er det ikke netop det virkelige spørgsmål?! I Skrivende stund er det Langfredag og vi har 20 glade, nysgerrige og naturlige Påskekyllinger rendende rundt i hønegården under kærligt opsyn af den stolte hønemor! Det virker uendelig fjernt, at disse små kyllinger skulle have brug for lykkepiller!!!

Forskerne fandt desuden, at de fleste prøver indeholdt koffein. Det viser sig, at kyllinger til tider fodres kaffe papirmasse og grøn te pulver til at holde dem vågne, så de kan tilbringe mere tid at spise. (det er sikkert også en smule angstprovokerende for de stakkels kyllinger!)

Videre fra artiklen i NYT:

“Den anden peer-reviewed undersøgelse, rapporteret i et tidsskrift kaldet Science af det samlede miljø, findes arsen i hver prøve af fjer testet måltid. Næsten 9 ud af 10 kyllinger i USA var blevet fodret arsen, ifølge en 2011 industri skøn.

Disse resultater vil overraske nogle fjerkræproducenter, fordi selv de ofte ikke ved, hvilke kemikalier de fodrer deres fugle. Enorme fødevarevirksomheder kræver, at landbrugerne til at bruge et proprietært mad mix, og landmanden typisk ikke vide præcis, hvad der er i det. Jeg spurgte USA fjerkræ og æg Association for en kommentar, men det sagde, at det ikke havde set de undersøgelser og havde ikke mere at sige.

Hvad betyder alt dette for forbrugerne? Undersøgelsen ser kun på fjer, og ikke kød, så vi ved ikke præcis, hvad kemikalier når pladen, eller på hvilket niveau. Usikkerhederne er enorme, men jeg spurgte Nachman om den mad, han køber til sin egen familie. “Jeg har studeret fødevarer animalsk produktion i nogen tid, og jo mere jeg studiet, jo mere jeg trukket til økologisk,” sagde han. “Vi køber økologisk.”

Jeg er den samme. Jeg plejede at være skeptisk overfor økologiske, men jo mere rapportering jeg gør på vores fødevareforsyning, jo mere jeg vil have min egen familie at spise økologisk – bare for at være sikker.

For mig understreger dette faldgruberne i industrielle landbrug. Da jeg voksede op på vores håbløst ineffektivt slægtsgård, det gjorde vi ikke rutinemæssigt narkotika dyr. Hvis vores kyllinger voksede ængstelig, årsagen var måske en ræv – og vi har aldrig forsøgt at løse problemet med Benadryl.

Mit take er, at forretningsmodellen for det industrielle landbrug har nogle fantastiske resultater, såsom at producere billig mad, som sparer os penge på købmand. Men vi alle kan betale mere i medicinske omkostninger på grund af antibiotika-resistente infektioner.

Helt ærligt, efter at have læst disse undersøgelser, jeg er så deprimeret over, hvad der er sket med landbruget, at jeg spørger: Kunne en Prozac-snøret kyllingestykke hjælpe?”

God appetit!

NYT: Arsenic in our chickens?