Rengøring af hønsehuset – få en god rutine nu

rengøring af hønsehus

Rengøring af hønsehus

Inde i hønsehuset betaler det sig at muge ud jævnligt – helst én gang om ugen. Gør det til en del af din daglige rutine at fjerne klatter fra gødningsbrættet under pindene og udskift med friske spåner.

Hvis du lader hønsemøg ligge for længe, bliver det hårdt og svært at skrabe af. En gang om måneden om sommeren og hver anden måned om vinteren skal redekasserne rengøres og have nyt halm.

Ud over den daglige eller ugentlige udmugning skal alt strøelse i permanente huse fjernes mindst en gang om året (helst to), og der skal desinficeres derinde. Gør det på en solskinsdag, så du kan lukke hønsene ud imens.

Årlig desinficering af hønsehuset

En gang om året bør hønsehuset desinficeres. Fjern så meget inventar som muligt, siddepinde, gødningsbakker og redekasser, og desinficer det og hele huset med noget parasitdræbende.

En højtryksrenser er bedre end en spand og børste. Det er tidsbesparende, og højtrykket sikrer, at det kemiske stof trænger ud i alle hjørner og sprækker, hvor parasitter elsker at gemme sig. Med en højtryksrenser bliver rengøring af hønsehuset både hurtigere og mere effektivt.

En damphøjtryksspuler eller bare en højtryksspuler er måske det bedste. Man kan få nogle mindre, billige modeller.

Vi anbefaler denne højtryksrenser, men der findes også andre gode holdbare modeller.

Når du er gang med at desinficere huset, fjernes alt affald fra tilstødende områder med betongulv eller stampet gulv. Ellers risikerer du at parasitter og bakterier kommer ind huset med hønsenes fødder. Hvis der er sand eller bark på gulvet, kan du rive det igennem og skille klatter og affald fra.

Desinficer strøelsen og genbrug noget af det, så du nedskærer udgifterne til ny strøelse. I mindre flytbare huse er udfordringen med rengøringen mindre, så det er ikke så uoverkommelig en opgave at tømme og desinficere dem hver ottende uge.

Det er nemt at glemme eller udskyde rengøringen. For at undgå at glemme det, kan du skrive op, hvornår der skal laves ”serviceeftersyn”, enten i kalenderen eller i en notesbog lavet specielt til dine høns.

Foder og vandskål skal altid være rene. Hæng en lille stiv børste på vandspanden, så du kan vaske drikkeautomaterne, inden du fylder dem op med friskt vand hver morgen – det tager ingen tid.

Fodertrug bliver ikke så snavsede, hvis du bruger tørfoder, men der kommer af og til klatter i. Derfor skal de også rengøres som en daglig rutine. Hver eller hver anden uge skal foder- og vandskål lægges i en renseopløsning – eller blot skrubbes grundigt.

Rengøring af hønsehus er ikke svært og kan gøres på under 5 minutter.

Glem ikke at give rugemaskiner, bure, kurve og andet inventar, som ikke bruges dagligt, en gang forårsrengøring.

Rugemaskiner og rugekasser skal helst ryges både før og efter brug. Man kan finde produkter til rygning hos landbrugsfirmaer eller i fjerkrætidsskrifter.

Vedligeholdelse af hønsegård og indhegning
God vedligeholdelse af hønsehus og hønsegård sikrer, at det holder i mange år. Ved at udskifte løse brædder, fæstne løsnet net, smøre hængsler og regelmæssigt male udsat træværk med træbeskyttende midler kan man forlænge levetiden for alle disse ting. Vælg en god holdbar træsort fx fyr.

Valg af træbeskyttelse
Træbeskyttelse bør ikke indeholde kemiske stoffer som kan være til skade for hønsene, så husk at læse instruktionen på emballagen, inden du køber noget.

Størstedelen af moderne produkter kan normalt bruges til at behandle hønsehuset både indvendigt og udvendigt. Så kan hønsene få lov at komme hjem igen når træværket er tørt.

Indhegning med kyllingenet

Udover at gennemgå selve hønsehuset skal man også en gang i mellem inspicere indhegningen for huller. Dette for at undgå at der kan komme rovdyr ind i buret, som fx mår og ræv. Kyllingenet (IKKE hønsetråd/hønsenet) i god kvalitet kan holde i op til 20 år – køb galvaniseret voliere-net (det er vedligeholdelsesfrit).

De billigere nettyper med tyndere tråd, som ikke er galvaniseret, er mindre sikre og holder dårligere. Køb et kyllingenet og ikke hønsenet, da hønsenettet har større masker ikke kan holde rotter ude. Maskerne må max være 1,2 cm i diameter. Det er en god idé at holde nettet fri af bevoksning, så man nemmere kan opdage huller. For hønsene – de skal nok finde dem!

Kilder:

Alt om høns (bog) af Jeremy Hobson

https://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/have/ECE9014280/undgaa-rotter-i-din-hoensegaard/