Hønseracer

Hønseracer eller vejkryds?

Der er ingen tvivl om, at de rene racehøns kan være meget kønne at se på, men en virkelig blandet hønseflok har nu også sin egen charme! Og så er det altid med en vis spænding man iagttager de små kyllinger – falder de heldigt ud eller kommer de til at ligne næbdyr! Læs her om de mest almindelige danske hønseracer.

Vi begyndte med New Hampshire, men har i dag en skøn blanding af store hønseracer – New Hampshire, Australorps, Tværstribet Plymouth Rock, lys Sussex og Orpington. Så vi har både brune, sorte, hvide og gule dyr i flokken.

Herunder er korte beskrivelser af nogle af de mest udbredte hønseracer, der alle egner sig til hobbyhøns. Du kan sikkert finde kyllinger på den blå avis eller i guloggratis i nærheden af din bopæl..

Prøv også dette “breed selection tool” hvor du kan angive ønsker til dine høns og få et bud på, hvilken race, der har de efterstræbte egenskaber! Husk dog, at også blandt høns findes der forskellige personligheder 🙂

Isa Brown – æglæggeren

hønseracer, isa brown - æglæggeren
Isa Brown

Isa Brown kaldes også for Æglæggeren – og med god grund. Den er uden sammenligning den høne, der er lettest af få til af give æg – mange æg! Hønsene er rolige og gemytlige og herligt sociale. Det er en mellemstor høne, der i gennemsnit lægger 320 æg om året. Isa Brown er strengt taget ikke en race, men derimod en industri hybrid (F1 krydsning). Isa Brown høns kaldes også for Isa Warren. Læs mere om Isa Warren.

New Hampshire

New hampshire høns
New Hampshire

Æg: Middelhøj produktion (str. 60-65 g)
Kød: God
Størrelse: Hane ca. 3-3,5 kg, høne ca. 2-2,5 kg
Beskrivelse : Kyllingerne har hurtig tilvækst og udvokser hurtigt. Tidlig æglægning med store, brune æg. Fin ægproduktion, men endnu bedre til slagtning. Middel flyvelyst. Rolig af gemyt. Skraber flittigt. Nogle bliver god skruk og kyllingeførere, andre har det ikke i sig. Denne race er et godt all-round valg!

 • http://www.newhampshire.dk/
 • http://www.racefjerkrae.dk/start/begyndertips/racevalg/newhampshire-A6.pdf
 • http://www.backyardchickens.com/products/new-hampshire-red
 • http://en.wikipedia.org/wiki/New_Hampshire_(chicken)

Australorps

Australorps, høns af racen Australorps. Læs mere på hønsehus.dk
Foto: Australorps høns

Æg: Høj produktion (Str. 55-65 g) – også om vinteren
Kød: Middel
Størrelse: Hane 3-4 kg. Høne 2,5-3 kg.
Beskrivelse: Denne hårdføre race egner sig fortrinlig til det mindre hønsehold. Den er forholdsvis rolig, kan være lidt flyvelysten. Kyllingerne er hurtigvoksende, og fuglene er flittigt fodersøgende. Findes i tre farvevarianter. Også en fin all-round brugshøne. Læs mere om Australorps.

 • http://www.australorpsklubben.dk/

Sussex

Sussex høne, lys sussex
Foto: Sussex af racen Lys Sussex

Æg: Høj produktion (str. 55 g)
Kød: God
Størrelse: Hane 3,0-3,5 kg. Høne 2,5-3,0 kg.
Beskrivelse: Sussex er en hårdfør og hurtigt voksende høne. Flyvelysten og temmelig livlig,  men kan godt blive halvtam. Enkelte stammer ruger stabilt og er gode kyllingemødre, men det gælder ikke alle. Den er en god all-round brugshøne. Læs mere om Sussex.

Orpington

Orpington høns
Orpington høne

Æg: Lav produktion (Str. 58-65 g)
Kød: Middel
Størrelse: Hane 3,5-4,5 kg. Høne 3,0-3,5 kg.
Beskrivelse: Stor, hårdfør race med ekstremt dårlig flyveevne. Er også meget tillidsfuld og rolig. Orpingtons er lette at gøre tamme. Hanen er en fantastisk beskytter for sine høner og tillidsfuld overfor sin fodermester. Lukker du dem i haven, kan de gå bag et hegn på ca. 50 cm, de ruger gerne og er super kyllingefører. Kan du spise dem, smager de rigtig godt og er kødfulde. De er nøjsomme og aldeles charmerende…men de har fjer på benene.. Som hyggehøns er de fantastiske – som brugshøns er de knap så produktive som andre hønseracer.

 • http://orpington.dk/orpington/

Plymouth Rock

Plymouth rock, Barred Plymouth rock, tværstribet sort og hvidbåndet Plymouth Rock
Plymouth Rock – varianten Barred Plymouth Rock

Æg: Høj produktion (Str. 55 g) – også god vinter æglægger
Kød: God
Størrelse: Hane 3,0-3,5 kg. Høne 2,5-3,0 kg.
Beskrivelse: Plymouth Rock er en populær høne. Den findes i flere varianter hvoraf den mest populære er Barred Plymouth Rock. De tværstribede Plymouth Rock høns (sort og hvid tværstribet Plymouth Rock) – på engelsk Barred Plymouth Rock er en af de smukkeste hønseracer. De er rolige og omgængelige. Varianter: Plymouth Rock findes også i varianterne: hvid, sølv sortbåndet, sort og blå. De er hurtigt voksende og har en høj ægproduktion og meget fint kød. Et valg du ikke vil fortryde!

 • http://racefjerkrae.dk/plymouth-rock/

Silkehøns

Silkehøns, the silkie, silky
Silkehøns

Æg: Høj produktion (Str. 35-40 g)
Kød: Lav
Størrelse: Hane 1,4-1,7 kg. Høne 1,1-1,4 kg.
Beskrivelse: Silkehønen er utrolig hårdfør. Den har et særpræget udseende. På engelsk kaldet The Silkie eller Silky. Da Silkehøns ikke kan flyve behøver man ikke en høj indhegning for at blive holde dem inde. Silkehønen er meget rolig og tillidsfuld og den er nem at gøre håndtam. Den er desuden en stabil ruger og en god kyllingemoder.

 • http://www.silkehoenseklubben.dk

Skånske blomsterhøns

hønseracer - Skånske blomsterhøns
Skånske blomsterhøns

Æg: Middel
Kød: Middel
Størrelse: Hane: 2,5-3,5 kg. Høne: 2,0-2,5 kg.
Beskrivelse: Hårdfør hønserace, der findes i et utal af farver. Grundfarven kan være sort, blå, gullig, vildtfarvet, alle med de karakteristiske hvide fjerspidser.

Danske landhøns

Danske landhøns, dansk landhøns
Foto: Danske landhøns

Æg: Middel (Str. 55-60g)
Kød: Middel
Størrelse: Hane 2,0 kg. Høne 1,75 kg.
Beskrivelse: Danske landhøns er en hårdfør hønserace med danske rødder så langt tilbage som til før Arilds tid. En ret lille høne sammenlignet med tungere varianter som New Hampshire og Orpington. Dansk landhøns racen er flyvelysten, livlig og ivrigt skrabende, og egner sig bedst til lukkede hønsegårde. Kyllingerne er hårdføre og hurtigtvoksende.

 • http://www.racefjerkrae.dk/start/begyndertips/racevalg/landhone-A6.pdf

Wyandotter

Wyandotter, wyandotter sølvrandet høns
Wyandotter – sort/randet wyandot

Æg: God æglægning (Str. 55-60 g)
Kød: God
Størrelse: Hane 3,4-3,8 kg. Høne 2,5-3 kg.
Beskrivelse:  Wyandotter er en hønserace, der stammer fra USA. Mange farvevarianter. Rolig, let at bære. Læs mere information omkring Wyandotter.

Italiener (leghorn)

Leghorn, italiener, hvid italiener, høns
Italiener også kaldet Leghorn – variant Hvid italiener

Æg: God (Str. 55-60g)
Kød: Middel
Størrelse: Hane 2,2-3 kg. Høne 1,75-2,5 kg.
Beskrivelse: Smuk let hønserace, der er flyvelysten og livlig, og bedst egner sig til overdækkede hønsegårde. Italiener/leghorn er en flittig æglægger og middel god kødkvalitet. Hurtig udvikling hos kyllingerne. Findes i hvid og brun variant.

 • http://www.denbruneitalienerklub.dk/

Brahma

Brahma, brahma høns på https://www.honsehus.dk
Brahma høns

Mens de mest almindelige Brahmaer i mange lande er varianten med de dobbeltrandede eller triplerandede fjer, er andre farver lys, mørk, columbian, lysebrun columbian, gagespættet, birkefarvet, hvid og gylden. En hønserace der er meget udbredt.

Gyldne haner har skinnende blankt bryst, løb og haler, mens hønsene har fine, sorte markeringer på en gylden baggrund. Brahmaen opstod i Indien og nåede til England i midten af 1850’erne, men den fandtes i USA allerede et årti før. Da fuglene kom til England, kaldte man dem først Brahms Poutras, og de var Prins Alberts favoritter.

Til tider kaldes de “hønsenes konge” pga. deres store størrelse – hanerne kan veje 5 kg. Ved køb af hønsehus og hønsegård bør du medtænke Brahmaens størrelse. Brahmaer har rigelig fjerdragt og er adstadige og stolte deres adfærd. Fødder og løb er kraftigt befjerede, og kammen er tredobbelt eller en ærtekam. For en tung race lægger hønerne et forbavsende stort antal lysebrune æg hvert år, men som det ofte er tilfældet med store høns, er æggene relativt små.

Ulig mange andre typer fjerkræ, hvor en hane nemt kan befrugte seks eller flere høns, er det bedst at holde en trio, hvis man vil avle.

Læs mere om Brahma.

1 tanke om “Hønseracer

 1. […] Læs artiklen om de mest populære hønseracer. […]

Skriv et svar